Jag är i Stockholm på Stockholm Lighting Days 2010 och lyssnar till massa inspirerande och intressanta föreläsningar om ljus och belysning. Verkligen roligt att träffa internationella stjärnor från ljusdesign-världen och få nya infallsvinklar på ämnet. Finns en hel del som jag kan använda i mitt vidare arbete!
I samband med konferensen är det invigning av Djurgårdsljus, en ljusfestival i det mindre formatet som pågår 26 februari till 7 mars. Vi fick en förhandstitt i onsdags kväll och det fanns mycket fint. I examensarbetet är jag är just nu insnöad på belysningens praktiska egenskaper i det offentliga rummet. Utställningen fick mig att inse de fantastiska möjligheter som finns i belysning vad gäller konstnärlig utsmyckning. Mer info och bilder från de intensiva dagarna här i Stockholm kommer i helgen.
fredag 26 februari 2010
onsdag 17 februari 2010
Ljus i Helsingborg


I helgen besökte jag en god vän i Helsingborg och fick tillfälle att se en den nyupprustade Vikingsbergsparkens fina belysning. Bland annat har en lekplats fått en belysning som lockar till lek även efter mörkrets inbrott! Upprustningen har skett i samband med övriga insatser, så som gallring bland träd och buskar och nyplanteringar, mm. Nu har man som besökare god överblick i parken och tillsammans med den fina ljussättningen upplevs den som trygg att vandra i även kvällstid. Gött!
Gick också en kvällspromenad på strandpromenaden. Den tredje och sista etappen har iordningsställts under hösten och bjöd på fina upplevelser. Både i form av ljusinstallationer och fin utsikt över sundet. Utformningen av strandpromenaden föregicks av en inbjuden tävling 2001 och vanns av Brandt landskab, ett danskt lanskapsarkitektkontor. Ljussättningen har även den formgetts av danskar, nämligen Hansen & Henneberg. Fick inga bra bilder därifrån men klicka på här så får du se hur det ser ut. Jag gillar de små vita och blå lyspunkterna som är infällda i marken på Liatorpsplatsen. De skiftar i styrka och "glittrar", vilket ska ge en effekt som liknar solstrålar på havet eller kanske en stjärnhimmel. Mycket tjusigt!
torsdag 11 februari 2010
tisdag 9 februari 2010
Hittat i arkivet
Förra året gick jag kursen Ljus och mörker i stadsrummet, en orienterande kurs i ljusdesign inom området stadsgestaltning och planering, vilken ges genom Chalmers arkitektur i samarbete med Alingsås kommun, m fl. Kursen ger en introduktion i ämnet och syftar bl a till att ge ökad medvetenhet om ljusets gestaltande verkan, och ge kännedom om analysverktyg. Man kan säga att den kursen är bakgrunden till mitt exjobbsämne! Jag ville helt enkelt veta mer om ljus i stadsmiljön.
I alla fall så hittade jag några fotografier som jag tog i samband med att jag skulle göra ett belysningsförslag på Chalmers.

Denna sista bild håller dessvärre inte så hög klass bildmässigt men ganska intressant ur innehåll. Här har man jobbat ordentligt med belysningen. Här ska man alltså sitta och mysa... Anläggningen är dock numera borttagen i samband med att belysningen uppgarderas. Alla globarmaturer håller på att ersättas med en mer avbländad armatur.
fredag 5 februari 2010
Malmö - en förebild

Foto: Kasper Dudzik
Malmö är en av få (den enda?) kommuner som har egna anställda ljusdesigners (hela två stycken!). Detta märks tydligt med tanke på de antal dokument om stadens belysning som går att finna på Malmös hemsida. Här finns tydliga ambitioner med hur staden ska ljussättas och med jämnamellarum genomförs även by:light, ett ljusarrangemang liknande Lights in Alingsås, om än i mindre skala.
Stadens enträgna arbete med medveten ljussättning sedan 1998 har inte bara medfört bättre stadsmiljö, arbetet har även prisats, bl a av Sveriges arkitekter i form av planpriset 2008 för sitt arbete med Strategi Offentliga rum. En favorit är en skalförstorad bordslampa som använts vid projektet Hej stadsdel! där man placerat ut lampan i den stadsdel som man för tillfället jobbar med, för att skapa uppmärksamhet bland stadsdelens invånare. Därefter samlas åsikter om stadsdelen in, det kan vara allt från att bussarna går för sällan till att det är skräpigt i en del av parken. Under de fem stadsdelar som hittills har hunnits besökas har påpekanden om bristfällig belysning varit återkommande. Jag hoppas att som en del i mitt exjobb få titta på hur Malmö stad valt att åtgärda detta!
On the west side
I helgen som gick flyttade jag från öst till väst, från Olskroken till Sandarna. Sandarna är ett område planerade efter funktionalismens ídeal och ligger på en höjd ovanför Kungsladugård med utsikt över landshövdingehusens takåsar. Bebyggelsens urformning är mycket sammanhållen i form av smala lamellhus med slätputsade fasader i vitt eller ljusa pasteller. Mellan husen tittar högresta tallar fram. I like! Ser fram emot sommaren då det inte är långt ut till havet eller när jag kan sitta på balkongen med kvällsol och en folköl som sällskap.

Balkonger i långa rader på huset där jag numera bor!

Ett bageri i krokarna som har en underbar neonskylt. Tyvärr lyser inte NA i slutet av SANNA. Ändock en prydnad för kvarteret!

Balkonger i långa rader på huset där jag numera bor!
Ett bageri i krokarna som har en underbar neonskylt. Tyvärr lyser inte NA i slutet av SANNA. Ändock en prydnad för kvarteret!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)